Wedden op sport is niet alleen een spannende bezigheid, je kunt er ook nog mee winnen! Veel bookmakers bieden de mogelijkheid om een weddenschap uit te brengen op een ruim aanbod wedstrijden van verschillende teams in verschillende sporten. Het live wedden op sport is een leuke mogelijkheid om zicht op de wedstrijd te hebben voordat men een weddenschap maakt.

Er zijn verschillende manieren om te wedden en aan het plaatsen van een weddenschap zijn voorwaarden verbonden. Wedden op sport is mogelijk via een online bookmaker, en kan tevens gedaan worden door een offline-webshop (vooral in Engeland, België en Ierland) te bezoeken. Hoewel de aanbieders van weddenschappen vaak  een duidelijke handleiding aanbieden wat betreft het plaatsen van een weddenschap, is de betekenis van een Asian handicap voor veel beginners in het wedden op sport nogal eens onduidelijk.

Wat is een Asian Handicap weddenschap?

Een van de manieren waarop een weddenschap met speciale voorwaarden kan worden gedaan is de Asian handicap. Doorgaans kan men wedden op een winnend team, een bepaalde uitslag van een wedstrijd of op een gelijk spel. Bij het wedden met Asian handicaps krijgt een van de twee spelende teams een virtuele voorsprong. Het team kan bij het sluiten van de weddenschap bijvoorbeeld een voorsprong krijgen van 1/2 doelpunt, een heel doelpunt etc. Bij het wedden bij een bookmaker met deze handicap is een gelijkstand uitgesloten. Men geeft bij de Asian handicap de minst voor de hand liggende winnaar van de wedstrijd een voorsprong met virtuele punten, waardoor het wedden nog interessanter wordt. Beide teams hebben dan in de wedstrijd een meer gelijkwaardige positie en de winstkansen zijn aanzienlijk groter bij het plaatsen van een weddenschap.

Gelijkspel: je kan een gedeelte van je inleg terugkrijgen.

Uiteraard kan de desbetreffende wedstrijd wel in een gelijkspel eindigen, maar indien dit het geval is, wordt er niets gewonnen en krijgt men soms zelfs de inleg retour gestort op de spelaccount bij de bookmaker. Een van de twee deelnemende teams moet dus winnen. Dat is een van de belangrijkste regels aan Asian handicaps en maakt het wedden op de afloop in feite een stuk makkelijker en duidelijker.

Het feit dat men de inleg van de weddenschap terug krijgt bij een gelijk spel maakt het risico van verlies bij het wedden gelijk een stuk kleiner. Dit is een van de voornaamste redenen waarom veel mensen bij het online wedden kiezen voor deze handicap in plaats van voor een gewone ‘head to head’ weddenschap. Bij het laatste soort weddenschap verliest men immers de inleg als men iets anders dan het daadwerkelijke resultaat van een wedstrijd voorspelt heeft. Bij de Asian handicap kan slechts een doelpunt het grote verschil maken tussen winnen en verliezen wat betreft de weddenschap. Bij dit soort weddenschap heeft men dan ook 50% kans om te winnen.

De aanduiding van een Asian Handicap: goed opletten dus.

De bookmaker geeft de Asian handicaps op verschillende manieren weer. Dit wordt gedaan in de speellijst door middel van een aanduiding achter de desbetreffende spelende club. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manier zijn vermeldt: Ajax +0.5. In dit geval wordt er een half virtueel doelpunt opgeteld bij de score van deze club bij dit soort weddenschappen. Het ervaren van het wedden op deze manier gaat het best bij het plaatsen van een lage inzet op een dergelijke wedstrijd.

Winstmarge voor bookmakers een stuk lager

Voor bookmakers is de winstmarge (de over-round genoemd) die men inbouwt om zelf iets te verdienen aan de weddenschap, bij een Asian Handicap een stuk lager dan bij reguliere weddenschappen. Er zijn dan ook aanzienlijke verschillen tussen de odds die worden aangeboden voor dit soort weddenschappen en de over-round die gemaakt wordt. Vaak ligt de te ontvangen uitbetaling aan degene die de weddenschap geplaatst heeft vrij dicht bij het oorspronkelijk ingezette bedragen. De winstkans ligt wat hoger en de bookies maken weinig winst. Dit maakt het wedden op voetbal op deze manier aantrekkelijk voor velen en bieden websites deze manier van wedden op voetbalwedstrijden ruimschoots aan.